tisdag, april 30, 2013

studier


Lite till

-3.6 kg...

Det går framåt, och jag känner mig stolt!

I helgen cyklade vi 6 mil och gick dessutom en riktig svettig vandringsled. Att cykla förbränner ordentligt!  Nu har vi inhandlat cykelväskor, cykelhandskar och tält. Snart cykelsemester!


torsdag, april 25, 2013

Socker

Har inte ätit socker på några veckor nu. Humöret är jämnare och jag är inte lika trött! Dessutom har jag märkt stor skillnad i kroppen å humöret sen jag tog bort mjölet. Små steg för ett sundare liv

Ingen träning

Har sträckt någon muskel i ryggen.  Blev insmord och masserad men ska låta bli att träna på två dagar så är det förhoppningsvis bättre på lördag. Frustrerande att inte få träna!

Nåväl, då har jag mer tid att plugga

onsdag, april 24, 2013

alla dessa idéer!!!

Jag får alltid så mycket idéer, och de är inte alltid så genomtänkta, de kommer spontant. Igår kväll sa jag till maken att i morgon går vi upp extra tidigt och tar en löparrunda. Förr när jag fick dessa infall så var det ju bara jag, och sen när morgonen kom kunde jag argumentera mig ur det och somna om.

Nu delar jag dessa spontana idéer med maken, så i morse när klockan ringde var jag nästan medvetslös så trött jag var, hunden hade hoppat upp i sängen flera gånger och väckt mig, och karln drömde visst något konstigt för mitt i natten sätter han sig upp och börjar prata, jag kommer inte ihåg om vad men jag minns att jag hann bli ordentligt uppskrämd, men han vände sig om, somnade om, utan att ens säkert ha vaknat till medan jag låg kvar med bultande hjärta.

Nåväl, klockan ringde alldeles för tidigt och jag försökte som alla gånger förr argumentera mig ur situationen. Problemet var att jag inte var ensam nu, det gick inte lika lätt. Jag fick allt kliva upp och ge mig ut på en löparrunda i sömnen!




måndag, april 22, 2013

Ge en liten liten bit av dig själv! Rädda ett liv!

Jag har ständigt en ångest inom mig, att något hemskt ska hända min familj och mina nära och kära. Tänk om de skulle råka ut för en olycka, tänk om de skulle bli allvarligt sjuka.
Vad gör jag när någon av mina nära drabbas av cancer? Jag är ingen läkare, jag är inte Gud.

Jag gör det jag kan, jag ber till Gud varje dag att inte mina farhågor ska besannas, och jag ger av det jag kan ge!

Blodgivare har jag varit i många år, tre gånger om året går jag iväg till blodcentralen, jag får en festis och ett litet litet stick i armen. Jag sitter i en bekväm stol och småpratar med sköterskorna tio minuter, en kvart. Allt som allt offrar jag tre halvtimmar om året. Dessa tre halvtimmar räddar liv!

Efter min död, när min själ inte är i behov av min kropp längre donerar jag det som inte skrumpnat bort, kanske kan några organ räddas och ge liv till någon som fortfarande har många år kvar att leva, till skillnad mot mig som då är död och ovetande.

Men, jag vill göra mer! Jag gick nyss in på Tobias Registret, skrev ut en blankett, fyllde i och skickade in. Om någon behöver mina blodstamceller för att bli frisk från en livshotande sjukdom, så varsågoda.

Många kanske frågar sig varför jag vill donera till någon jag inte känner. Jag tänker så här. Om någon av mina kära blev sjuk eller skadad och de var beroende av att någon gett blod, donerat sina organ eller blodstamceller, då skulle jag verkligen hoppas på att det någonstans där ute fanns en åsa. 


 
Jag skriver inte det här för att framhäva mig själv, för att visa hur duktig jag är. Nej, jag skriver det här för att DU ska förstå hur beroende vi är av varandra.

Ge av dig själv, det du kan, rädda ett liv! 

Länkar 

Bli blodgivare

Donera dina organ efter din död

Läs artikeln om Tobias registret här

Läs mer om hur du bli en stamcellsdonator här




söndag, april 21, 2013

Mandelkaka

uppdaterat 21.32 Njae... nästa gång mosar jag i en banan, tar lite mindre mandelmjöl och lite mer kardemumma. Den blev sådär...


Hittade ett spännande recept som jag har i ugnen just nu, jag ändrade dock lite grann. Vi får se hur den blir. Här är receptet

Mandelkaka
4 ekologiska ägg
2 msk honung
25 g smält smör
1 dl ekologisk mjölk, blå, grön eller röd
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
Ta fram din snyggaste bunke (jag tog den rosa som vanligt), knäck ner fyra ägg och häll i flytande honung, det går bra med fast också. Vispa äggen och honungen kraftigt, så det blir det riktigt vitt och fluffigt.
Smält smöret, häll i mjölken så den blir lite lagom varm. Ner i den rosa (blåa, gröna, prickiga) bunken.
Rör ihop mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och kardemumma. Vänd ner blandningen i bunken.
Grädda på 175° i ca 30 minuter

kämpar vidare

Uppdaterar er lite hur det går.

Dag 1, den 18e mars hade jag som mål att gå ner 10 kilo. Gått ner 2.8 av dem på lite drygt en månad. Sakta men säkert...

Tränar, låter bli socker och har lite smått börjat springa. Jag kan till och med hålla en sån där bumlig rockring uppe några sekunder, men fy vilka blåmärken man får, tror jag förstört några inre organ.

Nu ska jag njuta av dagens NA, om någon del blir ledig...






onsdag, april 10, 2013

det går framåt

Två halvfärdiga arbeten som släpat efter lite är nu inlämnat!
Stolt!



Dags att skärpa sig!

Mindre än åtta veckor kvar av denna termin! Dags att skärpa till sig så man inte sitter sista dagen och gråter blod för att man inte hunnit lämnat in alla uppgifter!

Belöningen som väntar är betyg i fyra ämnen av fem. Fem om himlen öppnar sig och ett mirakel större än när Jesus gick på vatten sker.

Har några halvfärdiga arbeten som bara ligger och skräpar, de måste slutföras och skickas in. Efter det får jag kolla med mina kära lärare hur jag ligger till och vad som är kvar för ett betyg. Jag vet att det inte är omöjligt (förutom matten då), det är bara en kick i rumpan jag behöver för att komma igång.

Det är bara en kort period! Det går! Det ska gå!!! Kom igen Åsa, kämpa!



Frukostrecept!

GooooMorgon!
Precis avnjutit en god frukost, så god att jag vill dela den med er.

Smoothie:
Ekologisk mjölk, jag valde lättmjölken, men det väljer du som du vill
Banan, kravmärkt, tänk på de stackars arbetarna på plantagen
Hallon och blåbär, jag tog frysta, men snart kan vi plocka färska
Kokosolja, säljs på burk,hård i konsistensen så du får skrapa upp små flagor med sked. Tänk bara på att kokosolja INTE är samma sak som kokosfettet du har i ischoklad

Mixa

Idag åt jag också bröd till frukost, gjort på mandelmjöl då jag inte bör äta vetemjöl. Med lite ost och gurka på blev det ordentligt mättande. Har du inga problem med mjöl tycker jag du ska ta en fullkornsmacka, den mättar bra i magen!



tisdag, april 09, 2013

Fitness Challange

Det är en kraftansträngning att lyfta armarna så pass att mycket att jag kan skriva denna blogg. Musklerna skriker, men jag antar att det är något bra.

Systrarna L och S lurade mig till detta! Fitness Challange! Gjorde det första fystestet i söndags, och benen kommer aldrig bli fullt återställda igen känns det som. Vägde mig och kollade hur många procent som var fett/muskler. Detta ska på 10 veckor förbättras, först och främst tävlar man mot sig själv. Ikväll var vi där igen, ögonen sved av allt svett de fick ta emot, imorgon ska jag köpa mig ett svettband!

Nu kan jag verkligen inte backa! Nu är det bara att köra på, vila får jag göra om tio veckor!

Ska släpa mig till soffan nu där älsklingen gosat ner sig, få se om jag kommer dit, och om jag kommer upp efteråt!

Tack för idag! Go Natt

Dagens vegetariska middagstips

Recept på Åsas kikärtsburgare!

550-600 g kikärtor
1 ägg (ekologiskt, gärna från egen höna om du är lycklig nog att ha en sådan)
3 tsk grön pesto
ev. lite svartpeppar (inte för mycket)

Mixa med stavmixer till en härlig sörja












Ja, det är så långt jag kommit. Jag uppdaterar om en stund!

16.43
Blandade en sallad som ska serveras som tillbehör till biffarna samt en dressing.
Sallad:
quinoa
tomater
olivolja
blandade bönor

koka upp quinoan, skär tomaterna i skivor, blanda allt i en bunke, ta olivolja efter egen smak. Ev. fler kryddor om du vill.










Dressing:
Cream fraiche eller yoghurt, en msk majonäs, en tsk grön pesto. Mojsa ihop, ställ i kylen.

Resultatet blev supergott, tyvärr kunde jag bara äta en liten portion, ska i väg på träning

måndag, april 08, 2013

Så trött

Jag känner igen känslan.  Men vill inte.  Står emot. Men jag är så trött. Jag vill bara sova, sova.
Gråter vid minsta motgång.  Gråter vid tanken på motgång.
Jag är så trött.
Jag vet vad det är. Och hur jag ska komma ur det. Men jag är så trött
Träna. Äta hälsosamt. Inte falla.  Inte falla.  Res dig upp igen
Men jag är så trött






Jag är inte sjuk, inte sjuk
Jag är inte sjuk, inte sjuk
Jag är bara trött,
så oändligt trött
Men jag är inte sjuk, inte sjuk
" Björn Afzelius - Balladen om K"



söndag, april 07, 2013

en söndag

I morse vaknade vi tidigt, bestämde oss för att ta en joggingrunda. Väl hemma åt vi en hälsosam frukost, kände oss sååå duktiga. Vi gick och la oss i myskällaren för att kolla film, efter fem minuter sov vi som grisar båda två och först efter elva masade vi oss upp. Och vi som hade gått upp så tidigt!

Snart är det dags att ta sig in till stan, fitness challange... jag berättar mer om det sen, om jag överlever!









fredag, april 05, 2013

Bakslag sjukt trött på engelskan och behövde snabb energi.  Köpte två godisar till kaffet.  Fy Åsa! 

En shake ligger nu och skvalpar i min mage. Den ska jag stå mig på till ikväll.  Tur kaffe är så gott som kalorifritt. 

Undrar vad jag ska ha för mat imorgon? Det måste mätta och samtidigt ge bra energi.  En hel dag ska jag sitta och skriva.  Jag ser inte fram emot det! Undrar om det finns smarthetspiller?  

Snart dags för svenska!  Hoppas det blir mycket diskussion eller annat som kan hålla mig vaken. 

Målet mot den perfekta kroppen ;)

Sanning!

Jag är en slö människa som behöver en rejäl kick i rumpan! Jag läste min blogg från mars där jag lovade er och framför allt mig själv att komma i form. Målet var minus tio kilo (och en kropp som folk skulle döda för).

Jag pendlar ständigt upp och ner två kilo, och just nu är de ner. Åtta kilon kvar.
Så vad har jag gjort, och vad ska jag göra?

Jag har sedan blogginlägget tagit några rejäla cykelrundor (enligt mitt sätt att räkna så tycker jag att både två och tre mil är rejäla), jag har sprungit (en gång) och tagit några promenader.
Kosten är inte i fas ännu, men det kommer. Jag försöker fylla tallriken med övervägande grönsaker, och jag försöker äta på regelbundna tider. Har ätit en del glutenfria grejer, men tror jag ska minska även på det. Jag borde inte äta pasta och bröd och kakor ÄVEN om de är glutenfria. Jag fick älsklingen att lova i morse innan han knappt hade vaknat att det här skulle bli en helg utan godis, inte ens naturgodis! Att barnen äter stör mig inte, men om P äter så kan jag inte stå emot.

Bakslag
igår kom vi hem sent, vrålhungriga. Medan P lagade punka på våra cyklar slängde jag in pommes å korv i ugnen som vi vräkte (ja, jag åt tre tjockkorvar å massa pommes) i oss halv nio på kvällen!

Idag är dock en ny dag, jag har fått i mig nyttig frulle och har förberett en shake att ta mig till lunch. Ikväll blir det tacos (japp, vi är familjen svensk som en midsommarnubbe). Tänker ta grönsakerna och färsen men skippa brödet och godiset efteråt. Blir det inte för sent ska jag dessutom springa (och plugga, högskoleprovet väntar runt hörnet) 








torsdag, april 04, 2013

Skooooor :)

Saker som kan göra en Åsa glad.

Nya skoooor!

Snygga och billiga :) Niiiiiiiiice


Nervös!

Varför är det så nervöst att sitta i små grupper och svara på frågor när man inte har några problem annars att svara inför en hel klass?

Jag har läst på, strukit under och skrivet om. Ämnet är superintressant och det känns som jag borde kunna detta. Varför är jag då så nervös?


onsdag, april 03, 2013

härliga vardag

Stressmorgon, vaknade kvart över sju att F öppnade dörren och frågade om vi inte skulle gå upp!
Härliga vardag, välkommen! Mjölken var slut och filen hade gått ut för flera dagar senare, men det var det ingen som märkte :/
Skalade en morot och la ner i A:s väska, som vanligt hade vi ingen frukt hemma.  

Jag och Nova följde med A på bussen för att handla i Mellringe. Nova älskar att åka buss, men våra medpassagerare blängde på oss, de uppskattade tydligen inte kalla hundnosar i rumpan.På hemvägen försökte busschauffören klämma oss i dörren.

Nu är vi hemma iaf, Nova tuggar på sitt ben, min lektion börjar inte förrän efter lunch så jag kan ta en lång frukost. Tur jag köpte ny fil.








tisdag, april 02, 2013

Hamlet

Att vara... eller icke vara!  Pjäsernas pjäs sattes upp och jag var där!  En riktig upplevelse som inte går att förklara.  Från att du satt din första fot innanför dörrarna var du fast! Jag gör den inte rättvisa om jag försöker skriva om den här.  Du måste se den!

morgonens kaffeångest

kaffe serverat med våffla och ångest!

ok,jag studerar för att?

eller ok, frågan är fel formulerad.
jag studerar på komvux för att kunna söka till socionom så jag ska kunna söka jobb där jag kan göra nytta för mänskligheten...

men bläää vad svårt, och tråkigt det är!
och varför är jag så lat?
vad är det för fel på mig?

ryck upp dig åsa!!!!!!!!!

måndag, april 01, 2013

humörsvängningar a´la åsa

varför kan jag inte få vara glad för?

trött och grinig utan orsak, jag är medveten om att jag är en bitch, men jag vet inte varför. jag hatar att ha det här humöret, upp och ner hela tiden. det är inte kul!

varberga stängde precis när vi kom dit, men maken (ängel) erbjöd sig att ta cykeln för att leta efter en öppen affär. kanske det inte enbart var av godhet, han kanske tog chansen att fly från sin bitchiga fru en stund? haha! jag klandar honom inte!

nu ut till tvättstugan och hämta sista tvätten, i morgon är det vardag igen!
jippie...
eller not!


vill inte!!!!!!!!!!!!!

jag vill inte, vill inte, vill inte, vill inte!!! jag vill inte träna! det är aptråkigt och jag vill inte!!!


men vi har fortfarande kort på gymmet!

och om Peter åker så vill inte jag vara sämre, men jag är så sjukt trött på gymmet!!!